In de winter komt het regelmatig voor dat er storingen ontstaan aan CV-ketels en dat (water)leidingen bevriezen. Urenlang in de kou zitten is hiervan een vervelende bijkomstigheid. Doordat loodgieters en storingsdiensten het vaak erg druk hebben tijdens de wintermaanden, kan dit in veel gevallen extra lang duren, voordat u het weer warm krijgt.
Regelmatig onderhoud aan uw CV-ketel
Door uw CV-ketel gedurende het jaar regelmatig te onderhouden, kunnen veel problemen voorkomen worden. Eventuele mankementen aan de ketel kunnen daarmee vroegtijdig worden opgespoord en op tijd verholpen worden. Onderhoud zal op termijn ook veel kosten kunnen besparen.
Houd uw huis op temperatuur
Ook leidingen kunnen veel te lijden hebben van de kou in de winter. Bij een harde wind kan het gebeuren dat de leidingen bij u thuis bevriezen. Dit komt het meest voor bij wat oudere, minder goed geïsoleerde woningen, maar ook bij vakantiehuizen, waar tijden lang niemand aanwezig is, zijn bevroren leidingen aan de orde van de dag. Echter kunt u eenvoudig voorkomen dat uw leidingen bevriezen. Door ook ’s nachts de kachel aan te houden, kunt u in de meeste gevallen voorkomen dat leidingen bevriezen. Het gebeurt regelmatig dat mensen de kachel helemaal uit zetten, doordat ze zien dat de temperatuur nog boven de tien graden is. Doordat de thermostaat vaak in de woonkamer hangt, kan het zijn dat de temperatuur in andere ruimtes al rond het vriespunt ligt en de kans bestaat dat leidingen bevriezen. Overigens is het sowieso goed om de temperatuur ongeveer gelijk te houden, dit voorkomt dat de kachel steeds opnieuw aan het werk moet en er veel energie wordt gebruikt.
Een gedachte over “Voorkomen schade door vorst”